Sık Sorulan Sorular

1. Mikro Filiz ile Mikro Yeşil’in farkı nedir?

Mikro filiz, tohumların 2-3 gün nemli tutulması ile canlanıp ilk filiz uzantılarını(kök) verdiği evredir. Mikro yeşil ise, filizlerin bir yetiştirme ortamında ve ışık altında ilk yapraklarını verene kadar, 10-12 gün kadar büyütülmesiyle elde edilen minik bitkilerdir.

Mikro yeşiller besin değerleri ve aroma olarak daha yoğundurlar çünkü belirli bir süre su ve ışıktan da beslenerek yetişmişlerdir, fito kimyasallar daha etkin hale gelmiştir, fotosentez başlamıştır.

Mikro yeşilleri yemek mikro filizlere oranla daha güvenlidir çünkü mikro filizler uzun süre nemli ve sıcak bir ortamda kaldıktan sonra tohum ve tohum kabuğu ile beraber yenilirler bu da zararlı bakteri yeme riskini arttırmaktadır. Bu nedenle filizlendirme yapılırken mutlaka steril malzemeler ve tohumlar kullanılmalı ve mikro filizler yenmeden önce sirkeli suda bekletilmelidir. Mikro yeşillikler ise açık havada yetişerek minik sebzeler haline geldiklerinden bu risk sadece sürekli nemli kalan köklerinde vardır. Köklerini koparıp gövde ve yapraklarını güvenle yiyebilirsiniz.

2. Neden yetişkin sebzeler yerine küçük filizlerini yiyelim?

Çünkü yapılan araştırmalara göre mikro yeşillikler, yetişkin hallerine oranla ortalama 40 kattan 260 katına kadar daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içermektedirler. Kapalı alanda, ilaç, gübre ya da başka bir kimyasal kimyasal kullanımına gerek kalmadan yetişebilirler. Çiğ ve taze hasat edilmiş olarak yenilirler. Hem aromaları daha kuvvetlidir hem de tabaklara estetik güzellik katarlar. Filizlerin vitamin değerlerinin bir kısmını, bilimsel makale referanslarıyla beraber “Besin Değerleri” başlığında bulabilirsiniz.

3. Mikro yeşillerin tohumları doğal tohumlardan farklı mıdır?

Hayır, geleneksel tarımda kullanılan doğal tohumlar kullanılabilir. Tohumların, ilaçsız, kaplamasız, doğal renklerinde olmalarına dikkat edilmelidir. Can mikro yeşilleri toprağa alıp büyütürseniz her birinden yetişkin sebzeler elde edebilir ve tohum alabilirsiniz. Can Bahçe tohumları yerli üreticilerden, en iyi çimlenen tohumlardan seçilir.

4. Can Mikro Yeşil yetiştirme setlerinin içerisinde neler var?

Mikro yeşil yetiştirmek için ihtiyacınız olan her şey setlerin içerisinde mevcuttur.
Doğal, ilaçsız, kaplamasız ve GDOsuz tohumlar;
Yetiştirme ortamı olarak tercihinize göre kenevir lifi ya da bitkisel jel;
Tercihinize göre özel üretilmiş bal mumlu kumaş veya seramik saksı;
Tohum dağıtma için ahşap çatal
İhtiyacınız olan bütün bilgileri içeren detaylı dökümanlar;
İsteğinize göre, nemlendirme yapabilmeniz için püskürtme başlıklı bir şişe;
İsteğinize göre yakından inceleme yapabilmeniz için bir büyüteç;
İsteğinize göre tohumları dağıtmanız ve ayıklamanız için bir mini maşa.
Bütün ürünler plastiksiz, kompostlanabilir ürünlerdir. Doğaya zarar vermeden çözünürler.

5. Neden toprak yerine kenevir lifi ya da jel kullanıyorsunuz? Toprakta yetiştirilemez mi?

Mikro yeşiller tabii ki toprakta da yetiştirilebilir ancak toprakta mantar hastalıkları oluşma riski daha fazladır. Toprağı steril tutmak zordur. Filizler belirli bir aşamaya kadar besin elementlerine ihtiyaç duymazlar, tohumun içindeki besinle beraber, suyu ve ışığı kullanırlar. Bu nedenle topraksız ortamların avantajları daha fazladır. Aynı zamanda topraksız yetiştirme ortamları, detaylı gözleme olanak sağlayarak eğitici – öğretici rol oynamaktadır.

6. Kenevir lifi ve jelin farkı nedir?

Kenevir lifinin özelliği tohumu nemli tutması, drenaj sağlaması ve köklere hava alanı oluşturmasıdır. Lifli setlerde tohum patlayana kadar sürekli nemlendirme yapmalısınız ve daha sonra da her gün dipten sulamanız gerekir. Fakat jelli setlerde jeli hazırlarken kullandığınız bir bardak su, filizlerin belirli bir boyuta kadar sulama yapmadan büyümelerini sağlar.

7. Bitkisel jel nedir? İçerisinde neler var?

Bitkisel jel adından da anlaşıldığı gibi çeşitli bitki özütlerinin yani ekstraktlarının karışımından oluşmaktadır. Deniz yosunu özütleri, bazı antifungal ve antibakteriel bitki özütleri ile karıştırılmaktadır. Hiç bir zararlı kimyasal içermemektedir, tamamen doğaldır. Bu karışımın amacı küflenme ve bakteri oluşumunu en aza indirerek çok az ve dengeli su kullanımı ile bitki yetiştirmeye olanak sağlamasıdır.

8. Mikro yeşillerin yemeye hazır olduğunu nasıl anlarız?

Filizler ilk iki yapraklarını tamamen açtıklarında hasat edip yiyebilirsiniz. Bezelye, mercimek gibi çok yapraklı filizleri daha uzun süre büyütüp bol yaprak alabiliriz. Biraz daha fazla büyütmenizde ya da biraz erken yemenizde besin değerleri açısından fark yoktur.

9. Mikro yeşilleri nasıl hasat ederiz?

Bir elimizle yapraklarından hafifçe kavrayıp diğer elimizde bir makasla köklerin hemen üzerinden keserek hasat edebiliriz. Köklerini yemenizi önermiyoruz çünkü kökler sürekli nemli ortamda kaldıkları için zararlı bakteriler üreyebilmektedir.

10. Mikro yeşiller hasat ettikten sonra tekrar büyürler mi?

Çoğunluğu bir kere kesildikten sonra tekrar büyümezler ancak bezelye, mısır, buğday, mercimek, fasulye gibi filizlerin yapraklarının bir bölümünü bırakarak üstten hasat ederseniz tekrar büyürler. Yalnız her seferinde besin değerleri düşmektedir, en yüksek faydayı ilk hasatınızdan alırsınız.

11. Mikro yeşilleri ne kadar yemeliyiz?

Yediğiniz bitkiye karşı özel bir hassasiyetiniz yoksa herhangi bir kısıtlama yok. Filizleri kullanım amacınıza göre ister sadece estetik için bir kaç tane, isterseniz aroma ve besin değerleri için bütün bir Can mikro yeşil paketini tek öğünde kullanabilirsiniz. Belirli bir hastalık için kür uygulamak istiyorsanız, düzenli olarak her hafta 5-6 paket filizi öğünlerinize katmalısınız.

12. Çocuklar da mikro yeşillik yiyebilir mi?

Çocuklar 1 yaşlarından itibaren mikro yeşilleri çiğ olarak yemekleriyle beraber yemeye başlayabilirler. Çocukları sağlıklı gıdaya, sebzeye yakınlaştırmak için mikro yeşiller çok iyi bir başlangıçtır. Özellikle çocuklarla beraber yetiştirilmesi, onların gıdaya bakış açısını geliştirecek ve daha çok değer vermelerini, saygı duymalarını sağlayacaktır. Can Bahçe’nin en temel kuruluş amaçlarından birisi de bu değişimi yaratmaktır.

13. Mikro yeşilleri öğünlerimize nasıl katabiliriz?

Aromaları nedeniyle mikro yeşilleri öğünlere katmak çok kolaydır. Mutlaka taze hasat edilmiş ve çiğ olarak; salatalarınıza, sandviçlerinize, çorbalarınıza, meyve-sebze sularınıza, her türlü yemeğinize ve tatlılarınıza bile ekleyebilirsiniz. Gerisi sizin damak zevkiniz ve yaratıcılığınıza kalıyor.

Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us